Het IVN, instituut voor natuureducatie, is een campagne gestart om mensen meer de natuur in te krijgen: 2uurnatuur. Brits onderzoek laat zien dat als we per week 2 uur in de natuur doorbrengen we een goede gezondheid en een hoog welzijn melden. In het Britse onderzoek staat dat het niet uitmaakt of je die 2 uur in kleine stukjes besteedt of in een keer. Slechts 2 uur?
Dat moet toch te doen zijn? Helaas blijkt ook dat veel mensen wel meer de natuur in willen maar dat vervolgens toch niet doen. Het IVN is daarom gestart met een Challenge om mensen te motiveren de natuur in te gaan.
Doen dus (onderaan de pagina vind je de link). Ik heb me ook opgegeven en kreeg de eerste opdracht in de mailbox. Want behalve dat je wordt gestimuleerd om de natuur in te gaan wordt je ook extra geïnspireerd door opdrachten. Bodemdiertjes zoeken en bekijken was de eerste. Lekker met je handen in de grond want ze lopen er niet állemaal bovenop. Goed kijken hoe ze er ´echt´ uitzien en je verwonderen over de veelheid van vormen en kleuren.
Dat herinnerde me aan de invulling van ZIN door de filosoof René Gude. Want behalve dat Zin gaan over zinvol en zinrijk gaat het volgens hem ook om het zinnelijke (lijfelijke) en het zintuigelijke (esthetische). Beide worden ´aangezet´ als je de natuur in gaat en naar bodemdiertjes gaat zoeken. Je bent met je lijf in beweging in een groene omgeving en geniet, of griezelt, van de diertjes die je aantreft en de grond die aan je handen kleeft. En dat laatste is ook nog goed voor je immuunsysteem vanwege de geur van de bodem. Die geur is stimulerend en je krijg een geluksgevoel.
Het leuke is dat het IVN zich niet louter richt op de kennis van al die diertjes. Je wordt met een link naar leuke weetjes op internet gestuurd over diverse algemene bodemdiertjes. “Wat doet het met je?” Is de vraag die ze vervolgens stellen in de mail. Die vraag wordt bij wandelcoachsessies vaak gesteld in het kader van de coachvraag. Verder stellen ze: “Door op een andere manier naar de natuur te kijken stimuleer je ook je eigen creativiteit.” Helemaal eens natuurlijk. Daar maken we ook in (filosofische) coachwandelingen gebruik van.
Beide kanten van mij, kennis van de natuur en natuur inzetten om er ´beter´ van te worden, komen in de Challenge mooi samen. Voor mijzelf is het daarom niet zozeer een Challenge. Mijn Challenge is er in gelegen om jou enthousiast te maken ook mee te gaan doen. Alleen of met je team. Je gaat de natuur in en dat is op allerlei fronten goed voor je. Je wordt gestimuleerd om met al je zintuigen op scherp te wandelen. Je leert interessante feiten over de natuur. Naarmate je meer weet, zie, hoor, voel en ruik je meer en dat verhoogt je welbevinden. Daarna ga je weer opgeladen aan het werk en heb je mogelijk nieuwe ideeën gekregen.
Doe het samen met je team en werk zo samen aan onderdelen van jullie Zin in Werk. Veel plezier! Hier kan je opgeven voor de Challenge.