Wandelen is een belangrijk element in de aanbevolen beweging die iedere volwassene elke week zou moeten hebben. Wandelen wordt meestal gedaan voor, tussen of na het werk. Ik denk dat het ook een plek kan krijgen tijdens het werk. Een aantal jaren terug, 2011, schreef ik met collega Ilse een hoofdstuk over wandelcoaching in het Groot Coachings Modellenboek. Daarvoor hebben we onze ervaringen met buiten werken in een model gevat.
In het midden dat wat je doet: je gaat bewegen en gaat dat buiten doen, vervolgens verbeeld je waar je mee bezig bent/tegenaan loopt en gaat daarop reflecteren. Waarom is dat nou effectiever om buiten te doen? Allereerst de dynamiek van de omgeving, onverwachte en ongeplande ontmoetingen, gebeurtenissen en voorwerpen prikkelen de zintuigen. En juist die zintuigen zijn extra alert als er gewandeld wordt in een natuurlijke omgeving. Tot slot maken we effectief gebruik van de creatieve kracht van het menselijk brein. Buiten is er veel om op te associëren, om over te fantaseren en om combinaties te maken. Dat alles komt het coachproces ten goede.
Wat heb je daaraan tijdens je werk? Ik denk dat dit model ook toepasbaar is op bv een brainstorm wandeling. Vrij associëren op alles wat je tegenkomt, je daar een beeld bij vormen en op reflecteren kan wel eens verrassende inzichten geven. Een hek of kruising kan ineens een heel andere betekenis krijgen. Maar ook een zingende of roepende vogel kan leiden tot creatieve invallen.
Je hebt met elkaar iets uit te zoeken. Hoe denken we over een bepaald thema? Hoe kunnen we elkaar inspireren? Ook dan is een wandeling een effectieve manier juist vanwege de positieve elementen uit het model. Ga maar eens het gesprek aan over ´wat is samenwerking voor mij?´ Zoek in de natuur iets dat symbool staat voor jouw invulling van samenwerken en laat dat zien aan de anderen. Dit leidt veel sneller tot inzicht in elkaars opvattingen dan binnen aan tafel een rondje maken.
In mijn praktijk pas ik dit ook toe in de filosofische wandelingen samen met een filosoof. De wandelende interactie met iemand die je niet kent en met al je zintuigen associëren geeft verrassende inzichten. Maar ook in een workshop die ik samen met een geestelijk verzorgerhebt ontwikkeld. Vrijwilligers die mensen bezoeken met eenzame gevoelens gaan alleen in de natuur op zoek naar eigen eenzaamheid en reflecteren daarop met elkaar in de wandeling.
Binnenkort heb ik weer een wandeling waarbij het thema zin in werk is. Juist in de natuur en al struinend langs een rivier kom je makkelijker tot de kern van wat voor jou belangrijk is om zin in werk te hebben en te houden. Bovenstaand model wordt dan optimaal in de praktijk gebracht.
Het hoofdstuk uit het Groot Coachings Modellenboek is nog steeds te downloaden van mijn website links onderaan.