De natuur is veel in het nieuws, negatief in het nieuws. Als een soort uitruilproduct in plaats van als onze noodzakelijke bron van bestaan. De relatie mens natuur is drastisch verstoord, soms zelfs helemaal afwezig in het debat. Daar maak ik me grote zorgen om. Stephen Covey* heeft mij geleerd dat mijn cirkel van betrokkenheid waarschijnlijk veel groter is dan mijn cirkel van invloed. Maar ook dat als ik veel positieve energie stop in die cirkel van invloed, dat wil zeggen me inspan voor datgene waar ik wel invloed op heb, mijn cirkel van invloed groter wordt.
Wat kan ik doen vanuit mijn bedrijf? Ik heb als ecoloog, trainer, coach, opleider gekozen voor de interactie mens-natuur-communicatie. Dat is de grondslag van mijn onderneming. Ik ben er van overtuigd dat ik daarmee een bijdrage lever aan het herstel van de relatie mens-natuur. Ik zie het steeds weer gebeuren in de natuur, een positieve natuurbeleving geeft verbinding met jezelf , met de ander en met de natuur. Dat gun je toch iedereen?
Ik heb in deze blog al vaker een opsomming gegeven van de positieve effecten van wandelen in de natuur. Ter herinnering hierbij nogmaals de belangrijkste: je zintuigen worden buiten allemaal aangesproken en dat geeft vitaliteit. Het reduceert je stress omdat je door te bewegen andere delen van je hersenen activeert. Het verlicht je vermoeidheid en helpt je focussen. Je voelt je verbonden met het grote geheel. Je krijgt meer zelfvertrouwen en dat bevordert het contact met anderen. Er wordt nog steeds internationaal onderzoek gedaan naar de effecten van de natuur op ons en er komen steeds positieve resultaten uit. Behalve de intrinsieke waarde van de natuur is de natuur dus ook onmisbaar voor ons eigen welbevinden.
Terug naar wat ik kan doen. Ik leid bv natuurgidsen op om meer specifieke natuurbeleving in hun excursies te stoppen. Als ze dat dan ook nog doen op een didactische manier zodat zoveel mogelijk mensen bereikt worden, is er veel meer te halen uit die excursies. Kennis alleen brengt namelijk de meeste mensen niet in beweging. Het is juist de kunst mensen vanuit een eigen ervaring nieuwsgierig te maken naar die kennis. Dat vergroot de betrokkenheid met de natuur.
Op mijn eendaagse training wandelcoaching gaat het allereerst om de ervaring van de deelnemers. Wat doen de werkvormen in de natuur je? Hoe kun je die inspiratie en inzichten, die altijd optreden, doorgeven in je eigen begeleidingswerk als coach, loopbaanbegeleider, therapeut? In onze filosofische wandelingen zit altijd een natuurbelevingscomponent en een korte stiltewandeling. Stilte geeft ruimte voor creativiteit, voor iets nieuws en de natuur helpt daarbij. De deelnemers komen uit hun ´denkhoofd´ en hebben een natuurervaring om daarna weer vanuit nieuwe gedachten verder te praten over het filosofische thema dat aan de orde is.
In mijn vrije tijd houd ik van wandelen door de bossen, langs de rivieren, door de polder. Soms met vrienden, soms alleen. Er is altijd zoveel te ontdekken, het scherpt mijn waarneming. Voor mij is dat noodzakelijk om mezelf steeds weer op te laden om door te gaan.
Ik ben er van overtuigd dat al deze activiteiten bijdragen aan de verbinding tussen mens en natuur. En begrijp me goed dan zijn we er nog lang niet maar het is wel een noodzakelijke stap in de goede richting.
*Bron: De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, Stephen R. Covey, Business Contact , Amsterdam