Een prachtige tentoonstelling van schilderijen van bomen met een stadswandeling langs markante bomen in Dordrecht, een interview met een Eik*, omgewaaide bomen, veel bosbranden, wandelingen door bossen met mooie oude bomen, rust vinden tegen een Douglas spar. Deze zomer had de boom op allerlei manieren voortdurend mijn aandacht.
Zowel bij natuureducatie als bij natuurcoaching wordt met bomen gewerkt. Het leren kennen van een boom vertelt je veel over het ecosysteem van de boom zelf en dat waarin hij staat. Komt de boom hier van nature voor of aangeplant vanwege houtproductie? Welke insecten en andere beestjes zitten er op? Groeien er mossen en/of paddenstoelen op? Waar staat de boom? Wie of wat is afhankelijk van de boom? Waarom spreekt de ene boom je meer aan dan de andere? Wat zegt dat over jezelf? Spiegelt die boom jouw kwaliteiten, jouw plek in de wereld? Wat heeft de boom jou te zeggen?
Helaas gaat het niet zo goed met veel bomen. Droogte en een tekort aan mineralen vanwege te veel stikstof spelen veel bomen parten. En er worden er nogal wat gekapt. We hebben bomen hard nodig voor schone lucht, voor opslag van Co2 en omdat we ons toch niet kunnen voorstellen dat ze er niet zouden zijn. Koester daarom de bomen in je omgeving. Leer ze beter kennen. Als je toch gaat wandelen in het bos of in je buurt let dan eens beter op de bomen. Wat staat er eigenlijk allemaal? Hoe zien ze eruit? Is er een boom die er voor jou uitspringt? Ga kennismaken!
Ik kwam vandaag een uitnodiging voor een bomenfestival op 26 september in Doorn tegen: MeerBomen.Nu/kom-jij-ook-naar-het-bomenfestival/ Mooi initiatief.
* luister naar dat interview op de podcast van Staatsbosbeheer: Groene oren