Abdicatie, dat woord hoorde tot voor kort niet tot mijn woordenschat. Ik moest opzoeken wat het precies betekent. De eerste betekenis is ´troonsafstand´, dat had ik inmiddels ook begrepen. De tweede betekenis ´het al dan niet vrijwillig afstand doen van iets´. Hé, dat is leuk. Is ´vrijwillig afstand doen van iets´ niet ook aan de hand als je gaat wandelen? Vooral wandelen in de natuur?
Er zijn onlangs weer enkele leuke wandelboeken verschenen.Ik begon te lezen in Wandelen Een filosofische gids van Frédéric Gros. Al in hoofdstuk 2 staat “Wandelen is een time-out”. Ja denk ik dan, je doet vrijwillig afstand van comfort en luxe als je gaat wandelen. Maar ook van allerlei andere dingen als de ´consumeerdwang´ en de altijd aandacht vragende sociale media. Er komt ruimte voor iets anders. Hij schrijft: “Het wonderlijke is dat je niet desondanks gelukkig bent, maar juist daardoor“.
Mooie observatie! Wandelen doe je zonder je stress mee te nemen, je bureau vol stapels laat je thuis, jezelf neem je mee. Door wandelen in de natuur gedraag je je authentieker. Alles bij elkaar dus een ideale situatie om de ander ook echt te ontmoeten. Je kunt het ergens over gaan hebben.
Bijvoorbeeld over vragen als: Wat is echt belangrijk in je leven? Wat zijn de waarden die je leven vorm geven? Vragen die te maken hebben met geluk. Gelukkig ontstaat er ook in het bedrijfsleven steeds meer belangstelling om het daar over te hebben. Boeken die gaan over waardencreatie en bedrijfsethiek lopen als een trein. Het zijn juist op die terreinen dat je elkaar weer echt kunt ontmoeten. Samenwerken terwijl je allemaal weet waarvoor je het doet is ook gewoon leuker.
Om toch weer relativerend te eindigen, want natuurlijk lost wandelen niet alle problemen op. Een ander boek over wandelen is Lichtvoetig en Loodzwaar van de historicus Hans Huijboom. Een boek over voettochten door de geschiedenis. Daarin dus ook beschrijvingen van loodzware tochten die wel wandelend gingen maar waar weinig sprake was van vrijwillig afstand doen van. Wel uitdrukkelijk van afstand doen van zowat alle menselijke basisbehoeften. Bekend in dit verband is natuurlijk de tocht van Napoleon vanuit Moskou terug naar Parijs. Ja, hij haalde Parijs wel, zijn manschappen niet. Dat is natuurlijk niet de bedoeling bij teamwandelingen!