Afgelopen week sprak psychiater en publicist Bram Bakker een De Optimist column uit bij radio 1. Een column uit mijn hart gegrepen. Geluk zit in jezelf is de kern van zijn verhaal.
Het is vandaag een grauwe dag en dan vind ik het moeilijk om dat geluk te voelen. Mijn fysieke en mentale reactie op de natuur is meestal erg direct. Kijk ik langs mijn computer dan zie ik een fijn geel bloemetje aan een verder kaal struikje. Ineens was dat bloemetje er toen de vorst verdween. Dat bloemetje maakt mijn bezieling weer wakker. Wat nou grauwe dag, de natuur biedt mij altijd troost en vertrouwen. Als ik maar tijd neemt om dat te ontdekken.
Tijd nemen om je geluk te ontdekken zegt Bram Bakker. Tijd met elkaar. Het klinkt logisch en toch doen we het niet, of te weinig. Hij refereert ook aan een tijd ´dat we af en toe zelfs onbereikbaar waren`. Hoe doet de natuur dat, bereikbaar zijn?
Die vraag associeer ik direct met het antwoord van de gele Morgenster. Zie foto hiernaast. Die bloem opent vroeg in de ochtend haar bloem en sluit die weer rond het middaguur. Andere bloemen hebben een ander ritme van openen en sluiten. Er zijn er ook die ´s nachts blijven bloeien.
Waarom hebben planten bloemen? Bloemen zijn functioneel om bestuivers aan te trekken. Wil de plant zich voortplanten dan moet er stuifmeel worden uitgewisseld. Dat gebeurt meestal door bestuivers als bijen, vogels, vleermuizen en vlinders. Die worden aangetrokken door de kleur, geur en vorm van de bloem.
Het sluiten van de bloem is ter bescherming van het stuifmeel (of in het vroege voorjaar om de warmte beter te benutten). Bloemen die altijd open zijn hebben een beschermlaagje om hun stuifmeel te beschermen. De ene bloem is dus voortdurend bereikbaar, de ander alleen op bepaalde tijdstippen. Als de specifieke bestuiver niet op die tijdstippen vliegt zou het een nutteloze maatregel zijn van de plant. In de natuur is dat echter goed geregeld. Denk ook maar eens aan de bloemen die pas tegen de avond en in de nacht geuren. Kamperfoelie is een bekend voorbeeld. De bestuivers van die plant zijn nachtvlinders en die vliegen overdag niet. Je gaat dus niet je kostbare geurstoffen verspillen als degene die je wilt aantrekken er toch niet is.
Hoe effectief is onze eigen 24-uurs bereikbaarheid? Hoe verstandig gaan wij daar mee om? De natuur laat ons zien dat om effectief te zijn je beter een handige strategie kunt hebben. Dan hou je ook tijd over om te gaan wandelen en het geluk te ontdekken in de kleine ontdekkingen die je al wandelend doet. Vergeet je dagelijkse wandeling dus niet en geniet met volle aandacht.