Deze week las ik in de krant dat de koning een Canadese sociologe de Erasmusprijs heeft uitgereikt. Deze Michèle Lamont doet onderzoek naar de vraag wat een samenleving veerkrachtig maakt. Haar onderzoek toont aan dat diversiteit bijdraagt aan vitalere en productievere onderlinge verhoudingen in de samenleving.
Dat is in de natuur ook zo dacht ik direct. Ecosystemen komen door verstoringen van buitenaf makkelijker terug in ongeveer de uitgangssituatie als er een grote biodiversiteit is. Die biodiversiteit moet dan vooral zitten in de uiteenlopende functies die de verschillende planten en dieren hebben in dat ecosysteem.
Daarom is het onderzoek over de drastische afname van insecten ook zo verontrustend. Insecten spelen in nagenoeg elk ecosysteem cruciale rollen. Denk daarbij bv aan bestuiving, afvalopruiming, en bestrijding van plagen. De veerkracht van onze natuur neemt dramatisch af als er weinig insecten zijn. Vooral de kleine insecten blijven over omdat die snellere levenscycli hebben. Ik vind eigenlijk dat er al genoeg bladluizen en fruitvliegjes zijn, maar dat terzijde.
De herfst is voor mij het seizoen om de veerkracht van de natuur in haar algemeenheid ten volle te ervaren. De bladeren vallen, dieren maken zich op voor de winter. Zomervogels trekken weg en wintervogels nemen hun plaats in. Het lijkt een enorme verstoring en toch is het straks weer lente en is er een explosie van groei en nieuw leven.
Veerkracht is een term die ook in de psychologie gebruikt wordt. Hoe snel kan een individu zich aanpassen aan tegenslagen. Ook in dit geval is diversiteit helpend denk ik. Naarmate je meer van je unieke persoonlijke kwaliteiten ter beschikking hebt zal je sneller een weg vinden om met tegenspoed om te gaan. Tegenspoed is voor iedereen even erg maar de mate waarin je er mee kunt dealen is voor iedereen anders. Wanneer je in staat bent jouw persoonlijke fysieke, mentale en spirituele aspecten in te zetten om weer verder te kunnen is je veerkracht goed ontwikkeld.
Coachen in en met de natuur helpt om de veerkracht van je coachee te vergroten. In de natuur kom je gemakkelijker tot zelfreflectie en zelfinzicht. De seizoenen, het type natuurgebied maar ook het weertype is van invloed op het zelfinzicht dat je begeleidt.
Ook als je geen coach bent en van wandelen houdt is de natuur een mooie plek om meer over jezelf te ontdekken. Ga maar eens een tijd stil onder een boom zitten, of aan de rivieroever en ervaar wat dat je doet. Ga ook eens daar zitten waar je eigenlijk niet wilt zijn. Neem alles wat in je opkomt serieus. Je komt vast tot verrassende inzichten!