De Indiase ´uitvinder´van de lachyoga heeft gezegd dat mensen die samen lachen óók kunnen samenwerken. Wat verder de aanleiding ook is voor een teambuilding het is een mooie reden om een teambuilding te starten met een vrolijk makend spel. De eerste spanning is er snel af, er mag gelachen worden! Naast dat het samenwerking stimuleert heeft spel nog meer positieve eigenschappen. Als je plezier hebt is je rechter hersenhelft geactiveerd. Daar zit ook de creativiteit.
Het spel waarmee je start zet de deelnemers dus direct in een creatieve stand. Nou heeft iedereen zo haar eigen associaties met ´spel´. Mij krijg je bv direct sjagerijnig als ik een balspel moet doen. Niks creativiteit. Als trainer en wandelcoach zal ik niet zo snel balspelen gebruiken. Ik ben meer van de speelse kennismakingsvragen die in een soort van speeddate al wandelend aan elkaar gesteld moeten worden. (`Wat is het lekkerste wat je ooit gekookt hebt? En wat het aller vieste?`)
Buiten heb ik natuurlijk een arsenaal aan spelvormen die plezier geven, mensen laten lachen en de deelnemers activeren. Mijn favoriete na de lunch: iedereen staat in een kring, een iedere zoekt iets dat hem/haar opvalt of mooi vindt,terug in de kring en doorgeven aan de linkerbuur, die zoekt hetzelfde erbij. Net zo lang doorgaan tot de vaart eruit is. (De bijzondere vondsten maken dit spel extra spannend. Bv het uit het nest gevallen merelei….).
Een dergelijke spelvorm geeft ook voeding aan je hersenen. Hersenen hebben diverse condities nodig om te kunnen leren. Een daarvan is voeding. Voeding bestaat uit eten en drinken, maar ook uit beweging en frisse lucht. Beweging is dus goed voor je brein. Het lijkt zelfs zo te zijn dat we dingen beter onthouden. Tijdens een Teamwandeling is het daarom ook aan te bevelen het ´spelen´niet alleen in te zetten bij een energizer maar ook als het om serieuze zaken gaat.
Uit onderzoek blijkt dat vooral oudere mensen beter leren als ze in een vrolijke bui zijn. Bij hen heeft vrolijkheid meer effect op het leren dan bij jongeren. Dat heeft te maken met dopamine, het geluksstofje in onze hersenen. Als je ouder wordt neemt de hoeveelheid af en heeft een kleine verhoging al merkbaar effect! Dus nee, niet alleen kinderen leren van (buiten)spelen.
De wandeling in de serie En nu naar buiten! van 10 april staat in het teken van Werk- en LevensPlezier. We gaan werken met alle zintuigen. Ook dat is goed voor ons brein. Als informatie via meerdere zintuigen binnen komt dan onthouden we het beter. Kom je mee plezier maken?
NB: Voor iedereen die meer wil lezen over de werking van onze hersenen en leren is het boek Brein@work, onder redactie van Nina Lazeron en Ria van Dinteren, aan te bevelen.