Dat klinkt altijd zo logisch: je moet het loslaten. Of het nou gaat om tegenvallende bedrijfsresultaten, een vervelende ervaring privé of zakelijk, het vinden van een partner privé en/of zakelijk, we snappen allemaal dat het krampachtig ermee bezig zijn niet meer winst, meer geluk of die unieke partner oplevert. Loslaten dus. Maar hoe doe je dat loslaten? En wat is loslaten eigenlijk?
Het is herfst, de tuin ligt vol prachtig gekleurde bladeren. De straten knerpen van de eikels. In het bos waren erg veel lekkere kastanjes te vinden. De natuur lijkt geen probleem te hebben met loslaten. Daar heeft ze ook helemaal geen reden voor. De boom heeft op tijd alle voedingsstoffen teruggetrokken uit de bladeren voor de nieuwe groeispurt in het voorjaar. Het oude blad ´kan dus weg´. Bomen moeten veel zaden ´loslaten´ om zich voort te planten. De meeste worden namelijk opgegeten door dieren. Die er op hun beurt weer voor zorgen dat de grond wordt omgespit (wilde varkens), de appel juist wél ver van de boom een nieuwe boom maakt (gaaien, eekhoorns) en er volgend jaar weer bestoven kan worden (diverse insecten). De natuur heeft er kortom alle vertrouwen in.
Is er dus vertrouwen nodig om los te laten? Dat lijkt mij wel. De natuur heeft vertrouwen dat het hele systeem van aan elkaar hangende processen en van elkaar afhankelijke soorten de herfst en winter weer te boven komt.
Het gaat dus kennelijk om nog iets naast vertrouwen: samenwerken, in onderlinge afhankelijkheid vanuit eigenheid. Iedere soort heeft een eigen taak, niche, in het geheel en kan niet zonder de anderen.
De natuur geeft ons dus een mooi inkijkje waarom loslaten onder voorwaarden kan. Ze heeft geen controlfreaks nodig die blaadjes tellen en dieren tellen en op hun plaats zetten. (Totdat wij kwamen, maar dat is een héél ander verhaal).
Loslaten en vertrouwen dat het goed komt. Dat kan alleen als je vanuit jezelf de keuze maakt los te laten. In verbinding met jouw kwaliteiten, waarden en jouw zingeving. Dat geldt ook als je teamleider bent of op een andere manier mensen aanstuurt. Heb vertrouwen in hun kwaliteiten, verbind het team met de bedoeling van de organisatie en waardeer ieders authenticiteit. Mensen kunnen dan werken vanuit intrinsieke motivatie. Dat is aanmerkelijk beter voor het bedrijfsresultaat dan alles onder controle willen houden.
Loslaten is dus vooral controle loslaten, vertrouwen dat het goed gaat. Dat gaat niet als de randvoorwaarden niet kloppen. Erop vertrouwen dat het nooit regent als jij naar buiten gaat en dus geen regenkleding en paraplu meenemen is niet erg realistisch. Erop vertrouwen dat jouw team de duurzame doelstellingen vanzelf gaat uitvoeren terwijl je nooit hebt besproken hoe zij er invulling aan willen geven is dat ook niet.
En tot slot een persoonlijke verzuchting van een behoorlijke controlfreak: loslaten is helemaal niet gemakkelijk 🙁
Kun jij het? Laat het me weten!