Samenwerken met voordeel voor iedereen

Samenwerken is misschien wel het moeilijkste wat je in je werkende leven tegenkomt. Het roept het meeste wrijvingen op en tevens kan het ook tot grote meerwaarde leiden. Daarom blijft het ook nastrevenswaardig. Het thema werd me ook ditmaal weer aangereikt door de natuur.

Grote balsemien (594x800)Een van de verdwaalde springbalsemienen in mijn tuin zag er nogal vreemd uit bovenin de stengel. Met leesbril en loep getooid zag ik een mooi staaltje samenwerking. De stengel zag helemaal zwart van de bladluizen. Eroverheen liepen mieren die de luizen met hun sprieten kietelden. De luizen scheiden dan suiker uit wat de mieren weer oplikken. Wat hebben die luizen aan die samenwerking zul je denken. Wel, de mieren verdedigen hun ´melkkoetjes´ tegen vervelende indringers als lieveheersbeestjes of gaasvlieglarven die wel een bladluis lusten.

Samenwerking dus waar beiden belang bij hebben. En de plant? Deze ziet er niet echt aangetast uit maar dat kan natuurlijk wel. Als we plant, luis en mier als een team zien met een grote diversiteit dan functioneert het geheel in dit geval prima. Hoewel de plant geen zichtbaar voordeel heeft van deze ´samenwerking´. Echter in veel gevallen delft de plant zelfs het onderspit. De doelen van twee teamleden worden gehaald ten koste van het derde lid. Herkenbaar? Misschien is de diversiteit ook wel iets te groot om goed te kunnen samenwerken. En de plant heeft er natuurlijk niet om gevraagd om door bladluizen leeggezogen te worden.

Toch dringen zich nu allerlei voorbeelden van teams aan me op waar deze situatie erg op lijkt. Kom ik een andere keer nog wel op terug. De meeste samenwerkingsrelaties in de natuur zijn niet erg zichtbaar en spelen zich ondergronds af. Het is bijna herfst en dan is er wel meer zichtbare samenwerking in de natuur.

Bijvoorbeeld die tussen paddenstoelen en bomen. Vergeet dus niet als je gaat wandelen om goed om je heen te kijken. Welke

Samenwerking?

Samenwerking?

paddenstoelen zijn duidelijk bezig  de boom ´op te eten´ en welke werken ermee samen? Paddenstoelen die echt op de boom zitten zijn op den duur fataal. Degene op de bosgrond rond de wortels werken met de boom samen.

Wat geef jij in de samenwerking en wat vraag je van de ander? Of ben jij die plant met al die luizen? Wat ga je daar dan aan doen?

© 2024 Van den Houdt Communicatie/Samen Leren Natuurlijk · Gemaakt door Bronwasser Websites in WordPress