In de (management)literatuur vind je diverse stappenplannen om van droom naar daad te komen. Een van de boeken die mij alweer enkele jaren geleden inspireerde was de Creatiespiraal van Marinus Knoope. Mijn wandelende aanpak om van je droom naar een stappenplan te komen sluit mooi aan bij de stappen die je doorloopt in de creatiespiraal. In dit artikel beschrijf ik een wandeling met open inschrijving die tot doel had een ideale invulling van de zomer te gaan ontdekken.
Na de kennismaking gaan de wandelaars in 2-tallen in gesprek. De opdracht is om elkaar te vertellen over iets wat ze onlangs gedaan hebben en waar ze erg trots op zijn. De deelnemers komen zo direct in een positieve bui. Ze zijn in contact met hun sterke kanten. Aan het eind van het gesprek wordt afgesloten met het geven van ´cadeautjes´ aan de gesprekspartner. De natuur heeft diverse materialen voorhanden om een metaforisch cadeautje uit te halen.
Daarna komt de droom, de wens uit de creatiespiraal. In stilte gaan de tocht verder. De zintuigen gaan op scherp terwijl iedereen zich concentreert op de ideale zomer. Hoe kan de natuur daarbij helpen? Ik kreeg zelf een keer op zo´n wandeling de zoetige geur van vlierbloesem in mijn neus. Dat associeerde ik meteen met genieten, terras in de zon, vrienden. Daar kreeg mijn ideale zomer ineens een heel wat luchtiger karakter door.
De wens de droom wordt vervolgens verbeeld. Ook hiervoor worden de natuurlijke materialen gebruikt die in elk jaargetijde volop aanwezig zijn. Iedereen maakt een collage van deze materialen die haar/zijn droom uitbeelden. Door het maken van een collage en het erop volgende vertellen aan de medewandelaars wordt het geloven in de ideale zomer steeds sterker.
Een voor een worden de collages gepresenteerd en besproken. Als begeleider ga ik dan vooral in op wat mij opvalt. Hoe is de collage neergelegd? Bij een boom? Los in het veld? Welke betekenis heeft dat voor de maker? Hoe zijn de materialen gerangschikt en wat springt daarbij in het oog? Waarom is daar voor gekozen? Meestal zit er geen bewuste keuze achter een aantal opvallende dingen. Als ik daarop doorvraag blijkt het echter wel betekenis te hebben. Zo had een wandelaar zijn collage gemaakt tegen een boom. Hij bleek vooral steun nodig te hebben om zijn wens te gaan uitvoeren. Daar was hij zichzelf nog niet zo van bewust geweest.
De wandeling gaat verder. In tweetallen gaan de deelnemers hun wensen verder onderzoeken. Wat is er nodig om ze uit te voeren. Wie is er voor nodig? Welke kwaliteiten zijn al aanwezig om ze ten uitvoer te brengen. Welke beren liggen er op de weg? De deelnemers helpen elkaar om een zo realistisch mogelijk beeld te krijgen.
De laatste stap in deze wandeling is het formuleren van de eerste stap op weg naar de ideale zomer. In nieuwe tweetallen gaan de deelnemers deze stap zo concreet mogelijk maken. De wandeling wordt afgesloten door de mensen daadwerkelijk de stap te laten zetten terwijl ze uitspreken wat ze gaan doen. Daarmee maken ze een krachtig statement om het laatste stuk van de creatiespiraal het beslissen, handelen en volharden ook daadwerkelijk te gaan uitvoeren.
Het resultaat van deze wandeling is dat de deelnemers hun ideale zomer vol vertrouwen tegemoet gaan en een eerste stap hebben gezet om die zomer ook zelf vorm te gaan geven.