Wetenschappers in de VS concluderen een opmerkelijk positief effect van de emotie verwondering op het welbevinden van mensen. Dat stond te lezen in een artikel van onderzoekers van de universiteit van Calfornia, Berkeley en anderen in het tijdschrift Emotions van januari 2015. Verwondering wordt vaak opgewekt in de natuur en dat maakt dit onderzoek extra interessant voor ons als promotoren van Groen en Gezondheid.
Het gaat om het engelse ´awe´ en dat vind ikzelf krachtiger dan verwondering of ontzag of respect. Het is een combinatie van alle drie. In dit artikel zal ik verwondering gebruiken omdat dat het meest aaibare woord is. Verwondering is het onverwacht gegrepen worden door iets groots, zoals schoonheid. Ineens is iets niet meer vanzelfsprekend, je gaat vragen stellen. Verwondering is een belangrijke emotie bij religie, politiek, kunst én natuur.
Hoe hebben ze de relevantie van verwondering op onze gezondheid onderzocht? Behalve dat de proefpersonen vragenlijsten invulden over het ervaren van emoties werd hen ook speeksel afgenomen. In het speeksel werd cytokine gemeten, een infectie bevorderend molecuul dat geassocieerd wordt met een slechte gezondheid.
Het gehalte cytokine is lager naarmate de proefpersonen vaker aangaven te zijn getroffen door verwondering. Voor de andere emoties die gemeten werden geldt dit niet. Dacher Keltner, professor Psychologie van Berkeley geeft twee mogelijke verklaringen waarom nou juist verwondering zo´n groot positief effect heeft op de gezondheid van mensen. Evolutionair gezien hebben korte gezamenlijk ervaren momenten van verwondering een belangrijke functie in het zich deel voelen van het collectief. Het gedrag van het individu wordt gericht op het belang van de groep. Het maakt ons mensen open voor verbinding en samenwerken.
Ten tweede is openstaan voor verwondering de beste manier om nieuwsgierigheid en het stellen van vragen te bevorderen. Je wordt belangstellend naar de Wereld om je heen. Verwondering heeft vaak geleid tot belangrijke paradigma wisselingen. Zoals bv bij Darwin en de evolutieleer en bij Muir als grondlegger van de natuurbescherming. Beide verklaringen zijn essentieel geweest, en zijn dat nog steeds, voor de ontwikkeling van de mensheid.
In de natuur werken piekervaringen, verwondering, ontzag, dus verbindend. Je bent minder gericht op je dagelijkse sores. Je voelt je verbonden met de wereld om je heen.
Verwondering in de natuur kan op verschillende manieren worden verkregen. De natuurexcursie waarin je ineens oog in oog staat met een ree, of in de nacht de bosuil hoort. De wandelcoaching waarin je ineens weet dat die boom jou iets te zeggen heeft. De aangrijpende ervaring van stilte in de natuur waarin je zoveel hoort dat je nooit eerder hoorde. De verwondering is er eerst, daarna de nieuwsgierigheid om meer te weten. Het bevorderen van een ervaring die verwondering teweegbrengt is de sterkste troef die je als promotor van Groen en Gezondheid in handen hebt. En nu nog wetenschappelijk bewezen ook!
Hoe zit het met jouw verwondering? Is dat iets voor na het werk? Of lukt het om verwondering ruimte te geven tijdens je werk? Een wandeling in de natuur kan daarbij helpen. Veel zakelijke gesprekken zijn prima buiten te voeren. Doen!
Bronnen oa:
http://www.futurity.org/beauty-awe-inflamation-848562/