Op 8 september is het de Nationale Wandelcoachdag. Overal in het land zijn gratis kennismakingsactiviteiten om wandelcoaching en de positieve effecten ervan zo breed mogelijk te ervaren. Iedereen die coacht en dat ook wandelend doet kan zich wandelcoach noemen. Dat wil echter helemaal niet zeggen dat ze dan ook allemaal hetzelfde doen tijdens dat wandelen. Het leuke van de Nationale Wandelcoachdag is nou juist om de verschillen te laten zien en ervaren.
Mijn manier van werken heb ik onlangs met Ilse van der Put van No Techo in een model gezet, beschreven in het hoofdstuk Wandelcoaching in het Groot Coachingsmodellenboek van het GITP. Wij zeggen dat wandelcoaching een tool is dat door vrijwel alle coaches is te hanteren gebruikmakend van hun eigen coachingsmodellen. Het model dat wij beide hanteren als we gaan wandelen met cliënten gaat uit van een aantal bouwstenen: buiten, bewegen, verbeelden, reflecteren. Die bouwstenen in relatie met de hulpmiddelen: dynamiek van de omgeving, inzet en gebruik van alle zintuigen en de kracht van ons menselijk brein, zijn stuk voor stuk essentieel in ons werk.
Natuurlijk kun je prima in je eentje gaan wandelen en dan werken de positieve kanten van buiten bewegen ook. De coach echter kan de positieve effecten versterken door gerichte opdrachten te geven en bewuste reflecties te vragen. Door op de ontstane beelden en situaties te reflecteren met coach, en bij teamcoaching andere teamleden, vinden individuen en teams verrassende antwoorden op hun vragen.
Daarbij maak ik dan natuurlijk ook nog veelvuldig gebruik van natuurwerkvormen. In het boek En Nu Naar Buiten! heb ik die samen met Vivian Siebering van Visie training en advies verzameld en toegankelijk gemaakt voor andere trainers en coaches. Vooral voor de bouwsteen verbeelden en reflecteren staan er diverse werkvormen beschreven.
Wat mij verder nog onderscheid van veel andere wandelcoaches is dat ik een bioloog ben. Ik kan van mijn kennis van de natuur en natuurlijke processen gebruik maken om mensen een spiegel voor te houden. Bijvoorbeeld als het gaat over metaforen. “ je hebt gekozen voor een brandnetel om je huidige stemming te verbeelden. Je voelt je prikkelig en wilt het liefst iedereen laten branden. Maar weet je wel dat een brandnetel ook een belangrijke voedselplant is voor veel vlinders? Wat zegt dat over jou?”.
Wil je meer lezen over ons model en hoe we dat gebruiken download dan het hoofdstuk wandelcoaching als Pdf van mijn website.
En kijk vooral ook naar de agenda van september. Er zijn meerdere mogelijkheden voor verschillende doelgroepen om zelf ervaring op te doen met mijn manier van werken.
Ben benieuwd naar jou manier van wandelcoaching of jouw ervaring of je verdere vragen. Geef hieronder een reactie.